Desmilitaritzem l’educació de Almenara a tot arreu!

Desmilitaritzar l’educació, educar per a lapau

El passat 9 d’abril, l’exèrcit tenia previst unes activitats educatives en un col·legi de primària de la localitat d’Almenara. La Unitat de Transmissions de Marines de l’Exèrcit de Terra es trobava de maniobres i van visitar el col·legi. Però el que no esperaven és que la mestra de 5ºA se negara a portar al seu alumnat a l’activitat. Mentres, la policia local organitzadora de l’activitat es lamentava en el seu perfil de Facebook: “Llàstima que a 5 A no els hagen deixat baixar”.

L’acció d’aquesta mestra d’Almenara visualitza com l’exèrcit tracta d’intro duir-se en alguns col·legis per a incorporar els seus propis ensenyaments al nostre alumnat. Perquè encara que l’eslògan de la campanya “desmilitaritzem l’educació” siga que “les armes no eduquen”, en realitat això és només un potent lema. Perquè les armes SI que eduquen. Eduquen que els conflictes es resolen per mitjà de la violència, per mitjà del terror.

Les queixes d’entitats cíviques no s’han deixat esperar. I la Coordinadora d’entitats que portem treballant sobre la desmilitarització de l’ensenyament i l’educació per a la pau hem mostrat la nostra solidaritat amb la companya.

La campanya “Desmilitaritzem l’Educació”, de la qual forma part la Federació d’Ensenyament de CCOOPV està formada per mes de huitanta entitats vinculades al foment de la pau en l’educació. El principal objectiu de la campanya és denúncies la creixent presència de l’exèrcit en els espais educatius formals i informals. Una mostra d’això són les accions que s’han realitzat a favor de la desaparició de la parada de l’exèrcit en ExpoJove.

El pacifisme sempre s’ha dotat d’eines de lluita no violenta com la desobediència civil contra la guerra. També d’instruments que no són aliens a les lluites del moviment obrer o d’altres moviments socials. La vaga, l’assemblea, la manifestació, el boicot, etcètera. Però per a l’antimilitarisme i el pacifisme, l’educació és una peça clau en la construcció d’una societat sense exclusions. Hem de fomentar la cultura, la ciència, la nostra història i els valors de la convivència en la diversitat. I considerem que la presència de l’exèrcit o el militarisme a les aules és contrària a tot això.

Ens felicitem de la decisió de la mestra d’Almenara. L’educació per a la pau té moltes formes d’expressió. Aquesta és una més. Animem al professorat, alumnat i famílies a promoure una cultura de pau des dels centres educatius per a un món sense exèrcits.

 

 

Recomanem els recursos del centre Delàs d’estudis per a la pau:

http://www.centredelas.org/ca/

 

També a l’escola de cultura de Paz

https://escolapau.uab.cat/index.php?option=com_content&view=article&id=62&itemid=61&lang=ca

La Fundació per a la Pau també té recursos educatius
http://fundipau.org/seccio/recursos-educatius/

Exemples de lluites per la desmilitarització de l’educació en la pàgina del MOC
https://www.antimilitaristas.org/+-Educacion-per a-la-Pau-+.html

 

Enlace para bookmark : Enlace permanente.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *